Program Söndag
Örebro Universitet 9 december 2018

FOTBOLL I FOKUS

SÖNDAGEN DEN 9 DECEMBER 2018

Gemensam föreläsning     Seminareval 1       Seminarieval 2

Tidsprogram & Presentationer

Se utförligare beskrivning längre ner på sidan...

Inledning

Örebro Läns Fotbollförbund

09.00-09.10

Herrfotbollslandslaget - trender i internationell fotboll samt resan med landslaget

Peter Wettergren, ass förbundskapten 

09.10-10.30

KAFFE

10.30-11.00

Ledar- och tränarskap -  min syn på att utveckla dam- och flickfotbollen

Elin Magnusson

11.00-12.15

Träningsplanering inom fotbollen  

Jimmy Högberg, Örebro SK / SvFF

11.00-12.15

Spelarutveckling mot toppen (Malmö FF)

Roland Larsson, U19-ansvarig Malmö FF

11.00-12.15

AFC Ajax Academy

En av världens bästa plantskola

11.00-12.15

LUNCH

inkl smör bröd & sallad

12.15-13.15

Mitt domarskap - från bredd till högsta nivå

Mathias Klasenius

13.15-14.30

Perception - så uppfattar spelaren situationer i match

Osama Abbas

13.15-14.30

U23 dam & Damlandslaget - vårt anfallsspel

Ulf Kristiansson, förbundskapten U23-landslaget

13.15-14.30

IFK Norrköping - vägen till framgång

Tony Martinsson, akademichef

13.15-14.30

Så tränar vi i AFC Ajax  (praktik)

En av världens bästa plantskola

14.45-16.00

Svenska Herrfotbollslandslaget - trender i internationell fotboll samt resan med landslaget

Peter Wettergren, ass förbundskapten

Han älskar att omge sig med spelarna, men vill inte stå i centrum. Och när det är matchdag sätter nerverna stopp för alla möten. Möt Sveriges assisterade förbundskapten Peter Wettergren.

Här berättar Peter om de trender han kan se i internationell fotboll med utgångspunkt från fotbolls-VM i somras. Han kommer även berätta om sin resa med landslaget så här långt. 

Kort om Peter Wettergren: 2004 beslutade den allsvenska klubben IF Elfsborg att anställa Magnus Haglund och Peter Wettergren. I Elfsborg fick Wettergren under en period möjligheten att leda laget tillsammans med barndomskamraten Klas Ingesson. Under hela sin period i IF Elfsborg hade Wettergren funktionen som assisterande tränare. 

Peter är sedan 2016 assisterande förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll. Han tillträdde heltidsuppdraget i samband med Janne Anderssons övertagande av förbundskaptensuppdraget. Wettergren lämnade därmed uppdraget som assisterande tränare i danska FC Köpenhamn. Under många år har Wettergren kombinerat arbetet i IF Elfsborg och FC Köpenhamn, genom att också arbeta som scout/assisterande förbundskapten för det svenska landslaget.

Ledar- och tränarskap - min syn på att utveckla dam- och flickfotbollen

Elin Magnusson

Elin Magnusson har 13 säsonger som allsvensk spe­lare i bagaget och har gjort 275 matcher för KIF Örebro. Hon har också tagit upp herrlaget Yxhult till Division 3. Assisterande tränare i KIF Örebro andra halvan av förra säsongen men fick hoppa in som huvudtränare de sista 3 omgångarna. 

Elin är mycket inspirerande och entusiasmerande och kommer här ge råd och tips om hur man utvecklar spelare i allmänhet och dam- och flickfotbollsspelare i synnerhet!

Just nu arbetar Elin åt Svenska Fotbollförbundet som instruktör för F02-landslaget.

Träningsplanering inom fotbollen - fokus fys 

Jimmy Högberg, Örebro SK/SvFF

Säsongplanering och periodisering har de senaste åren verkligen fått fotfäste i fotbollen. Jimmy Högberg ger här en översikt på de viktgasts principerna för att framgångsrikt planera och periodisera lagets träning och matcher - något som alla tränare berörs av i sin dagliga fotbollsgärning; från barn och ungdom till bredd och elit.

Jimmy har de senaste åren arbetet med bl a Örebro SK, SvFF ungdomslandslag och tränarutbildning, Estniska landslaget och Atletico Paranaense i Brasilianska Serie A.

Spelarutveckling mot toppen - Malmö FF

Roland Larsson, Malmö FF

Roland Larsson, var tidigare förbundskaptenen för U17-landslaget som tog VM-brons i Förenade Arabemiraten 2013. Han har med hjälp av Svenska Spel skrivit en bok om landslagsspelarna födda 1996. Vad var anledningen till den stora framgången? Fanns det gemensamma nämnare? 

Efter VM-bronset flyttade Roland Larsson tillbaka till klubblagsfotbollen ny adress blev Malmö FF, där han nu jobbar med föreningens U19-lag.

I föreläsningen får ni även höra Rolands syn på att arbeta med och utveckla fotbollsspelare. Tips på vägen för att ni ska kunna utveckla  verksamheten/spelarna i er förening. 

AFC Ajax Youth Academy

En av världens bästa plantskolor


Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, John Bosman, Frank de Boer, Ronald de Boer, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Patrick Kluivert. Andy van der Meyde, Michael Reiziger, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Toby Alderweireld, Ryan Babel, Daley Blind, John Heitinga, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Maarten Stekelenburg, Rafael van der Vaart, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel, Christian Eriksen är exempel spelare som Ajax har utbildat.

Ajax Academy är AFC Ajax ungdomsavdelning. Målet med akademin är att ha tre spelare på väg in -A-truppen vartannat år. Ungdomarna tränas med Amsterdam Arena som granne.  8 planer varav 4 konstgräs finns till förfogande.  

Här får ni höra vad som är framgångsreceptet till en Spelarutveckling i världsklass. Teori samt praktik kommer att erbjudas. 

Mitt domarskap - från bredd till högsta nivå

Mathias Klasenius

Mathias är en svensk fotbollsdomare. Han blev FIFA-domare 2007, och var Assisterande domare under VM 2014 och EM 2016.

Här berättar Mathias om sin erfarenhet från domarskapet. Från amatörnivå till absolut högsta nivå. Vilka krav ställs på domare idag? Hur är det att döma under stora mästerskap som EM och VM? Vart är fotbollen på väg? 

Perception - så uppfattar spelaren situationer i match

Osama Abbas

Osama Abbas jobbar med perceptionsutbildning av spelare, ledare och föreningar/ distrikt från landslagsnivå till barn och ungdomsfotboll i hela världen med Sverige som utgångspunkt. I sin träningsmetod använder han sig bland annat av kameror för att filma spelarna ur ett "eget perspektiv" där huvudvridning och ögonfokus kan synliggöras och mätas. Hur kan spelarna bli medvetna om sina beslutstaganden? Och hur bygger vi övningar lämpade för att jobba med perception?

U23 & Damlandslaget - vårt anfallsspel

förbundskapten U23-landslaget

Här berättar Ulf om resan med U23 dam. Fokus på utveckling i allmänhet och hur man arbetar med U23 & Damlandslagets anfallsspel i synnerhet. 

IFK Norrköping - vägen till framgång

Tony Martinsson, akademichef

Hur bedriver IFK Norrköping sin framgångsrika spelarutbildning och vad har varit avgörande faktorer till att IFK nu är ett av topplagen i Svensk Fotboll.